Enkelvoudige glazen

Een enkelvoudig glas is een glas met maar één sterkte. Ze worden voornamelijk toegepast bij losse verte-, tussen- en leesbrillen. Dit betekent dat een bril met enkelvoudige glazen geoptimaliseerd is voor één specifieke kijkafstand.


Naast de keuze van kunststof of mineraal kan er -vanwege correctiesterkte en toepassing- gekozen worden uit verschillende uitvoeringen. 

  

Sferische glazen

Bij sferische glazen heeft de oppervlakte van het glas in het midden en aan de rand een gelijke kromming. Ze vormen een prima basis voor lagere sterkten.


Asferische glazen

Bij asferische glazen is het glas naar de rand toe vlakker geslepen. Door dit ontwerp kan de brildrager in alle kijkrichtingen zonder vervorming genieten van zijn of haar optimale correctie. Daarnaast geeft dit ontwerp veelal een dunner glas wat bij hogere sterkten resulteert in een vlakker en cosmetisch mooier glas: minder oogvergroting / -verkleining, minder randvertekening en meer gezichtsscherpte.


Glazen met lees ondersteuning

Glazen met leesondersteuning zijn bedoeld voor de grote groep mensen met een druk en intensief leven waarbij er veel gewisseld wordt tussen veraf- en nabijzicht.


Naar mate er lager in het glas wordt gekeken, geeft het brillenglas meer leesondersteuning. Zo is het ontwerp zeker geschikt voor mensen in de leeftijdscategorie van 35 tot 40 jaar, omdat hun accommodatievermogen langzaamaan terug begint te lopen.