Niets mis met contactlenzen, mits…

Bron: www.nuvo.nl

Afgelopen week stond dragen van zachte lenzen in een negatief daglicht. Veel lensdragers zouden door het gebruik van vieze zachte contactlenzen oogontstekingen krijgen, met permanent gezichtsscherpteverlies als gevolg. Voor het veilig gebruik van zachte lenzen is hygiëne en professioneel advies essentieel, een stelling waar Verboon Oogadviseur helemaal achter staat.

Houten, vrijdag 29 mei 2015 – Contactlenzen zijn veilig en comfortabel, als de drager zich houdt aan een paar simpele gedragsregels. Dat zegt NUVO-voorzitter Marc Asselbergs naar aanleiding van recente berichtgeving over een toename van gevallen van hoornvliesontstekingen. “Wel blijkt eens te meer de noodzaak van deskundig aanmeten, periodieke contactlenscontrole, goede hygiëne, naleving van de gebruiksvoorschriften en tijdige vervanging.”

 

Eerder deze week legde oogarts Tjeerd de Faber van het Oogziekenhuis in Rotterdam het verband tussen slecht schoongemaakte contactlenzen en hoornvliesontsteking. “Omdat mensen hun contactlenzen vaker via internet bestellen, krijgen ze geen goed advies over het schoonmaken ervan”, zegt hij in het AD.

 

Volgens Marc Asselbergs is de tegenwoordige contactlens “een hi-tech product waarin heel veel research en ontwikkeling is gestopt en dat ook van de gebruiker de nodige zorg verdient. Voor bijna elke drager en bijna elk oog is er wel een geschikte lens. Veel consumenten kopen hun contactlenzen bij een contactlensspecialist. Die kan helpen bij de keuze, de lenzen deskundig aanmeten, de ogen periodiek controleren en gebruiksadvies geven. Maar alles staat of valt bij de discipline van de drager. En zeker als je je lenzen koopt op internet of bij de drogist, dan wil die er nog wel eens bij inschieten.” Asselbergs maakt de vergelijking met de tandarts. “Bijna iedereen heeft het wel eens te horen gekregen: beter poetsen, meer flossen en tweemaal per jaar terugkomen voor controle. Daarmee voorkom je problemen, of je bent er in elk geval op tijd bij.”

 

Ook de beroepsvereniging van de contactlensspecialisten (ANVC) en die van de optometristen (OVN) onderschrijven het belang van regelmatige controle en hygiëne. “Contactlenzen zijn voor velen een uitkomst. Miljoenen mensen beleven er elke dag veel comfort en plezier aan. Maar je moet ze wel goed gebruiken en je ogen regelmatig professioneel laten controleren.”

 

Belangrijke tips voor de contactlensdrager

  • Deskundig advies bij de keuze van het type lens
  • Deskundig aanmeten
  • Tweemaal per jaar professionele contactlens- en oogcontrole
  • Goede hygiëne
  • Naleving van de gebruiksvoorschriften
  • Tijdige vervanging


Nieuws
Aktie zonnebril op sterkte Lees meer
Openstelling op maandag Lees meer
Ooggezonde recepten Lees meer
Niets mis met contactlenzen, mits… Lees meer
Verboon winnaar AD test opticiens Lees meer
Vorige Volgende